Културни центар Крушевац обележио велики јубилеј, 30 година рада и постојања

Поводом 18. фебруара, Дана Културног центра Крушевац и значајног јубилеја, 30 година постојања и рада, у биоскопу “Крушевац” одржана је Свечана академија. Осим извођења музичко – сценског програма, додељене су Захвалнице најзаслужнијим установама и организацијама, партнерима са којима је остварена изузетна сарадња. Највећа годишња награда “Слово љубве” припала је завичајном дечјем књижевнику и културном ствараоцу Момиру Драгићевићу.

Кроз филмску ретроспективу, приказан је 30. годишњи историјат КЦК који је настао 1992. године спајањем Дома омладине и пионира “Младост” и друштвеног предузећа “Крушевац филм”. Дуга и плодна историја сјединила се у значајно искуство, које запослени у данашњем центру користе за реализацију импозантног броја програма. Различите области културних активности захтевају специфичне просторе ради постизања врхунских резултата.

КЦК располаже са више просторних целина, прилагођених посебним садржајима који се у њима реализују. Зграда Дома омладине са Белом салом и Клубом, биоскоп “Крушевац”, Легат Милића од Мачве, места су кроз које годишње прође више хиљада посетилаца. Поред продукције самосталних програма, Центар сарађује и са другим институцијама у граду у организацији више значајних манифестација.

Основне делатности су васпитно – образовне (школе, студија, радионице…), културно – уметничке (концерти, филмске пројекције, кљижевне вечери, представе…), а препознатљив бренд Града Крушевца је међународни Фестивал хумора и сатире “Златна кацига”.

Директор КЦК Виолета Капларевић у свом обраћању је истакла да је промоција и ширење културе мисија активности и да треба да буде подједнако доступна свима. Као најзначајнију инвестицију навела је реновирање биоскопа “Крушевац”, а ове године планирано је уређење Беле сале.

Захвалницу је уручила градоначелници Крушевца Јасмини Палуровић, истакавши континуирану сарадњу и подршку оснивача у организовању свих манифестација. За изузетне заслуге, Захвалница се додељује и Братиславу Гашићу, а у име добитника признања, обратила се градоначелница Палуровић.

Највећа награда “Слово љубве”, која се састоји од Повеље и новчаног износа, додељена је књижевнику Момиру Драгићевићу. Објавио је више књига и песама за децу, а добитник је и бројних награда. Члан је Удружења књижевника Србије. Уметник и песник, осмишљавао је и улепшавао детињство бројним генерацијама крушевачких малишана, луцидним и надасве маштовитим програмима.

У уметничком делу Свечане академије наступили су Дечји хор Културног центра Крушевац са диригентом и музичким педагогом Виолетом Јовановском, плесна група “Звончице” плесног клуба “Крушевац”, који је познат по државним првацима, а под уметничким руководством Милана Николића. Музику и плес повезала је занимљива глумачка минијатура.

Академија је завршена кабаре комедијом “Нас две” чију режију потписује глумица Наталија Кецман, уз певачку пратњу Ане Радоњић – Зое Кида.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x