Општина Трстеник ради на уклањању дивљих депонија

За наставак радова на сређивању несанитарне депоније у приградском насељу Осаоница, Министарство заштите животне средине инвестираће 37 милиона динара, а средства ће се утрошити за другу фазу пројекта санације и рекултивације.

“Средства су већ уплаћена и сада се очекује покретање поступка одабира извођача радова. Према плану ће се затворити и рекултивисати 65 одсто депоније, а једна трећина ће бити трансформисана у санитарну касету у наредне три године, односно до изградње Регионалне депоније у Краљеву”, истиче председница општине Трстеник Милена Турк.

У току је прва фаза где се поставља постројење за третман отпадних вода које је обезбедила својом донацијом Швајцарска у износу од 150.000 франака, а овај сyстем је аутономан и користиће депонијски гас. “Трстеник ће са сређеном депонијом добити култивисану зелену површину, постројење ће уз помоћ депонијског гаса користити за производњу електричне енергије и тако ћемо убудуће на простору депоније имати сопствену струју”, објашњава Милена Турк.

Она је нагласила и да ће локална самоуправа и даље радити на уклањању дивљих депонија које су тренутно најургентније, оне ће бити очишћене, биће постављене табле упозорења, као и видео наџор како би се видело ко оставља смеће на тим локацијама. Такође, општина Трстеник је добила и средства у износу од 1,3 милиона динара за пошумљавање.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1338 + 4 = 1342

ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА: 10. мај Бошњане; 11. мај Бачина; 19. мај Доњи Катун! од 08 до 14h!

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x