“Духовни медаљони” у Варварину, изложба дубореза Часлава Милисављевића

У холу на другом спрату Општинске библиотеке Варварин отворена је самостална изложба дубореза “Духовни медаљони” аутора Часлава Милисављевића из Звечана, дугогодишњег новинара Радија Косовска Митровица, али и најбољег уметника аматера на северу Космета.

“Ови мајски дани ми доносе нове радости и могућност да се својим радовима представим житељима Варварина. То чиним из дубоког задовољства, а узвраћено ми је изузетном пажњом коју ја поклањам, пре свега, мом поимању живота у позним годинама, дуборезу у дрвету, како Грци кажу ксилоставрографија. Моји мотиви су православна српска уметност, богата и која нас једноставно обавезује да кроз овакав вид трајања и ми постојимо, постојимо као народ, као људи којима нико то не може да одузме зато што је православна уметност српски идентитет, српска традиција и српско настајање и постојање, потреба да чувамо да би смо и себе сачували. Ја у души чувам све ове радове из задовољства оплемењујући прво себе, па онда и људе који то воле”, каже уметник Часлав Милисављевић.

Мотиви дубореза су саздани, пре свега, кроз богату лепезу икона, розета, фризова богате орнаментике. “Дрво, дрво живота, као и човеково, овог пута је у функцији моје жеље да његовом божанству, на неки начин и повратим и вратим”, закључује аутор.

Часлав Милисављевић се резбарењем у дрвету бави више деценија уназад, а љубитељи уметности у Варварину имаће прилику да у наредних 15 дана погледају ову веома интересантну изложбу. У пригодном програму, приликом отварања изложбе, своју поезију су говорили Милан Михајловић, песник из Косовске Митровице и Ненад Јеро Раденковић, ликовни критичар, вајар и песник из Звечана.

Отварању изложбе дубореза присуствовали су заменик председнице општине Варварин Дејан Милановић и члан Градског већа града Крушевца Момир Драгичевић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x