Љиљани Павловић Ћирић уручена награда “Стражилово”

Љиљани Павловић Ћирић, песникињи из Сталаћа, на манифестацији “Бранково коло” у Сремским Карловцима уручена је награда “Стражилово” за књигу поезије “Вез”. Ову престижну награду ове године добили су и Андреј Јелић Мариоков, за укупно песничко дело, и Димитрије Николић за песнички првенац “Сентименталитет”, у издању Бранковог кола. Одлуку о признањима донео је жири у саставу Ненад Грујичић (председник), Иван Лаловић и Растко Лончар.

Сви славодобитници прочитали су своје слово о Бранку и Стражилову и захвалили се организатору што им је високо признање уручено поред Бранковог споменика из новијег времена (рад вајара Јована Солдатовића из 1974. године).

Љиљана Павловић Ћирић рођена је у Крушевцу 1983. Дипломирала је Српски језик и књижевност и Славистику на Филозофском факултету у Нишу. Објавила је три књиге поезије “Од суречја до сумрачја”, “Сетосејачи”, “Благо царице Радованице” и драму у стиху “Бајка о Пријезди и Јелици”. Добитница је бројних награда у области поезије: Невенов фестивал деце песника 1994. Фестивал поезије, Палић 1998, Драинчеви књижевни сусрети, Ђурђевданска награда, 1. место, 2007, Златна повеља, 1.место за најбољи циклус песама, Удружење Леонардо, Вршац 2008, Златна повеља, 1.место за најбољи циклус песама на књ.конкурсу ,,Веснино пролеће“ 2008, Златна плакета, 1.место за најбољу песму по оцени стручног жирија КК,,Велимир Рајић“ Алексинац, 2008.

Освојила је и ове награде: “Песма над песмама”, 1. место за најбољу песму по оцени стручног жирија на Књижевним сусретима КК “Велимир Рајић” Алексинац, 2017,  награда “Песничка лира”, 1. место за најбољу песму по оцени публике, на Књижевним сусретима КК “Велимир Рајић” Алексинац, 2017, Специјална награда за драму “Бајка о Пријезди и Јелици” на Окружном такмичењу ФЕШТ Крушевац, 2016, Специјална награда за драму “Вештичија деклинација” на Окружном такмичењу ФЕШТ Крушевац, 2017, Специјална награда “Трептај срца” за најемотивнију песму на Књижевним сусретима КК “Велимир Рајић” Алексинац, 2020.

Добитница је и бројних признања на општинским и окружним сусретима песника. Учесница је многих песничких дешавања у региону, заступљена у бројним зборницима и часописима. Објављивала у “Путевима културе”, “Словословљу”, “Багдали”, “Свицима”, “Између два света” ( часопис посвећен Бранку Миљковићу). Публиковала и у часописима “Буктиња”, “Траг”, пише критике, есеје и осврте и преводи са руског језика. Лауреат је књижевне награде “Србољуб Митић” за 2022. Члан је Српске књижевне задруге.

Живи и ствара у Сталаћу.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x