Светосавска академија “У духу светосавља”

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је на Светосавској академији у Београду да је образовање приоритет државе, која ће наставити да ради на темељима које је поставио Свети Сава.

На Светосавској академији представљени су и овогодишњи добитници Светосавске награде, међу којима је и Предшколска установа “Наша радост”, а овом догађају присуствовали су и председник Скупштине општине Варварин Саша Живадиновић и директорка ПУ “Наша радост” Драгана Савић.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је, на Светосавској академији “У духу светосавља”, нагласила да је образовање приоритет наше државе и да ће то бити и у будућности, напоменувши да је циљ да здраве вредности буду окосница образовног система и васпитног рада са ученицима.

Према њеним речима, циљ је да развијамо позитивне људске вредности код ученика и унапређујемо односе засноване на међусобном поштовању, солидарности и уважавању различитости.

“Управо из тог разлога настојимо да негујемо таленте од основношколског узраста и да посебно истичемо ученике који стварају изузетне резултате на републичким и међународним такмичењима”, нагласила је премијерка.

Она је указала на то да држава због тога настоји да велики број ученика, који имају изузетне способности, континуирано прати и помаже им да достигну своје максималне капацитете.

Брнабић је подсетила на то да је Свети Сава садио семе племенитости, човекољубља, родољубља и правде, додавши да је разумљиво зашто су тако чврсти темељи наше државе, вере, тежње ка бољем, потребе да стварамо добре односе са светом и у коначном, наше жеље да толико уложимо у образовање нације и сваког нашег човека.

“Растко, а у оном духовном, судбинском и вечном, назван Савом, јарко је желео да његова земља буде уједињена па је успостављањем српске архиепископије додатно оснажио српску државу, а у оквиру ње свакако и просвету”, нагласила је она.

Премијерка је указала на то да је баш на данашњи дан одржана и друга годишња конференција о образовању у Србији на којој се говорило о томе шта је урађено и шта даље треба урадити у образовању.

Она је истакла да је протекла година била најтужнија и најпотреснија од свих које памтимо и да би ово вече, вероватно, сасвим другачије изгледало да иза нас није 2023. година у којој су се догодиле трагедије у ОШ “Владислав Рибникар“ у Београду и селима око Младеновца, Дубони и Малом Орашју.

Председница Владе је истакла да се вечерас са тугом и болом сећамо страдалих у тим трагедијама и помињемо их са надом да се тако нешто више никада неће догодити.

Према њеним речима, да се то не би поновило, морамо још више неговати разумевање и толеранцију,  пружати подршку и бити отворени за разговоре.

“Настављамо са још јачом подршком превенције насиља, радом са родитељима, ученицима и наставницима, уз заједничке снаге свих надлежних ресора”, навела је Брнабић и додала да кроз платформу “Чувам те”, али и кроз директну комуникацију желимо да пошаљемо поруку нулте толеранције на било какав вид насиља.

“Свако овде жели да нам свако дете буде здраво и срећно. Заједничким радом, ја сам уверена, то можемо постићи. На дан Светог Саве ускликнимо с љубављу и поштовањем и увек захвални Светом Сави”, рекла је премијерка.

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић рекла је да данас славимо темеље српског образовања, писмeности, традиције и духовног иденититета, и да на тим темељима треба да градимо будућност за нове генерације.

Ђукић Дејановић је рекла да на Савиндан обележавамо школску славу, просветитељство и писменост, дижући на пиједестал важност образовања деце и одраслих, подсетивши на то да је делатност Светог Саве била од огромног значаја за српску државу и друштво на више поља.

Министарка је указала на то да је Свети Сава једна духовна вертикала успостављања и очувања српског националног и државног идентитета.

“Свети Сава је дао кључни допринос у утемељењу образовног рада у српској држави”, нагласила је она и додала да је он био и зачетник осамостаљивања српске књижевности са његовим Житијем Светог Симеона.

Ђукић Дејановић је предочила да је ширењем мреже епископија и парохија Свети Сава свакако допринео оснаживању цркве, као и да је свестрана делатност овог првог српског архиепископа битно одредила историју српског народа.

Према њеним речима, у више од осам векова трајања српског просветитељства, српски народ и Србија изнедрили су бројне умне личности које су својим радом и делом наставиле путем који је трасирао Свети Сава.

Министарка је истакла да данас просветни радници раде на темељима дела Светог Саве у времену разних искушења и да се својим вештинама и љубављу боре да свако дете добије правовремено и адекватно образовање.

“Образовање јесте оно најважније што може да се да детету. Знањем оно може освојити свет, превазићи изазове и остварити личну срећу. Али данас више не можемо говорити о образовању као о само једној јединици успеха”, рекла је Ђукић Дејановић.

Према њеним речима, оно је у нераскидивој вези тројства које је потребно за срећно и здраво дете, а то је наставник – дете – породица.

Она је указала на то да је зато данас, можда више него пре, потребно нагласити васпитну улогу и породице и школе, додавши да се васпитањем  преносе најбоље вредности неког друштва и да оно мора да почива на афирмацији мира, човечности и људскости.

Ђукић Дејановић је нагласила да се данас присећамо и невино страдале деце у мајским трагедијама, којe више никада не смеjу да се догодe и којe су заувек промениле животе свих нас.

“Година 2023. оставила је неизбрисив бол вечно присутан у сваком од нас”, нагласила је министарка, уз напомену да се сваког дана морамо трудити да се трагедије више никада и нигде не десе.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x