У Србији потврђено још 284 случаја заразе корона вирусом, у Варварину још две особе позитивне

Епидемиолог Предраг Кон саопштио је на редовној конференцији за новинаре у Палати Србија да су у последња 24 сата у нашој земљи регистрована 284 нова случаја заразе коронавирусом, при чему је преминуло још седам особа, чија је просечна старост 64,2 године. Према нашим сазнањима, на територији општине Варварин корона вирус регистрован је код још две особе, са блажом клиничком сликом.

Кон је рекао да је до сада регистровано укупно 1.908 потврђених случајева COVID-19, а да су од последњег извештаја тестирани узорци 959 особа, од којих je 284 позитивнo, као и да се број смртних случајева повећао на укупно 51.

У нашој земљи су 1.082 пацијента хоспитализована, од којих је 98 на респиратору, истакао је он и додао да се на Сајму тренутно налази 88 пацијената.

Према његовим речима, у Србији је укупно тестирано 7.360 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја, а од седморо преминулих у последња 24 часа пет особа је мушког, а две женског пола.

Кон је оценио да бројке несумњиво указују на то да се налазимо у узлету епидемије коронавируса и његовом убрзаном преношењу и да због тога треба што чвршће да се придржавамо мера и што више смањујемо социјалне контакте.

Узлет епидемије је био очекиван, и ми немамо други излаз него да се још више придржавамо мера, рекао је он и најавио да ће бити настављено тестирање, као и да ће примарна здравствена заштита од данас, када је реч о Београду, преузети тежиште борбе, при чему ће се већина оних са лакшом инфекцијом тестирати у тим “ковид амбулантама”.

Кон је навео да је у болници Народни фронт 46 медицинских радника позитивно на коронавирус, као и да је у КБЦ Бежанијска коса, на Одељењу хематологије, од шест тестираних пацијената, један позитиван.

Тај пацијент је, како је објаснио, наставио лечење због акутне леукемије у тој болници, али је изолован, као и троје пацијената који су имали клиничке знаке, али су негативно тестирани.

Према његовим речима, у тој установи тестирано је још 10 здавствених радника, при чему је констатовано да су три медицинске сестре и три лекара позитивни, те да су и они изоловани.

Заменица директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић-Тепавчевић изнела је податак да је у Општој болници у Ваљеву, која има 1.241 здравственог радника, 11 радника позитивно тестирано, а 180 особа се налази у кућној изолацији.

Те особе, како је објаснила, нису још тестиране јер није прошао временски период када то треба урадити, а када истекне период кућне изолације, ако немају симптоме, биће тестирани пре него што се врате на радне задатке.

Она је пренела да је у болници у Ћуприји, са 880 запослених, позитивно тестирано 40 здравствених радника, од којих је седам хоспитализовано.

Кисић-Тепавчевић је пренела да су особе у одређеним министарствима које су оболеле од коронавируса у стабилном стању, указавши на то да ова болест не познаје границе и да обољевају сви који су изложени.

Она је рекла да је сваки појединац који је позитиван на коронавирус подједнако важан и да сви добијају највећи степен неге и здравственог надзора.

Према њеним речима, у Нишу има инфицираних здравствених радника који су удаљени са посла и још значајнији број њих је у кућној изолацији, којима још није дошло време да се тестирају.

Кисић-Тепавчевић је потврдила да у Нишу постоји апарат који може дневно да уради око 1.000 тестова, али да он није до сада коришћен јер нису били задовољени други услови, пошто за њега треба да постоје одговарајући тестови и помоћни материјал.

Капацитети који су сада у функцији су више него довољни да се тестирају сви они са индикацијама. Имамо на уму и друге капацитете, не само те у Нишу, већ и друге постојеће резерве које би се могле активирати ако би нам то било потребно, поручила је она.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1365

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x