Дипл. инж. Радојка Николић: Помоћи пољопривредницима у производњи што јефтиније, а квалитетне сточне хране

Саветодавци Пољопривредне саветодавне и стручне службе (ПССС) Крушевац одржали су у Маренову предавање за пољопривредне произвођаче на темама у области ратарства и сточарства. Стручни сарадник за ратарство ПССС Крушевац, дипл. инж. Радојка Николић, најавила је том приликом за наш портал да се излазак правилника за субвенције Министарства пољопривреде очекује око 15. априла.

“Ми очекујемо да правилници за субвенције које пољопривредним произвођачима даје Министарство пољопривреде изађу 15. априла, па ћемо тада обавестити пољопривредне произвођаче, који ће нас моћи контактирати како би дошли у већа села где су заинтересовани произвођачи да им објаснимо који су то детаљи тих правилника, ко има право, који су то услови, која је документација потребна”, истиче дипл. инж. Радојка Николић и додаје да, по изласку правилника, општина Варварин може да контактира ПССС Крушевац, као што је и био случај 2017. године када је организована интезивна кампања и када је организован низ трибина у скоро свим насељеним местима варваринске општине.

На предавању у Маренову, поред стручног сарадника за ратарство, говорио је и стручни сарадник за сточарство ПССС, дипл. инж. Драган Гуњак, пре свега о алтернативним културама које се гаје.

“Ми у стручној служби, Институту за крмно биље, помажемо пољопривредним произвођачима саветима у производњи што јефтиније сточне хране, оно што пољопривредни произвођачи стално негирају и песимистички су расположени кад је у питању цена млека, али ми посебно подвлачимо да је циљ да се произведе јефтина сточна храна, значи квалитетна и протеинска и енергетска. Ако се то добро искомбинује и добро произведе у довољним количинама и одличном квалитету, та цена млека неће толико произвођачу бити ниска, јер ако он произведе у свом газдинству и концентровану и кабасту сточну храну, не купује концентрате, квалитет сена му је добар, квалитет сенаже и силаже добар, он ће имати довољно квалитетног млека и онда ће, практично, те цене њему да одговарају. Не може само, буквално, да се маше заставицом да је “ниска цена”, већ дај да урадимо ми, односно пољопривредни произвођач оно што је до њега, да не греши у времену косидбе, у времену силирања, начину силирања, начину припреме силаже, све ту праве грешке, нема довољно квалитета, цена млека је нижа, откупљивачи и млекаре, наравно према количини млека, дају субвенције”, објашњава стручни сарадник дипл. инж. Радојка Николић додавши да већи произвођачи попут оних у Великом Шиљеговцу, Сушици, Каонику, који имају од 200 до 500 литара млека имају вишу цену у односу на произвођаче који имају до 50 литара млека.

Она закључује да пољопривредници треба да гаје културе према типу земљишта, зато што се не може на сваком земљишту гајити кукуруз пуне вегетације, 600 групе зрења, као што раде наши произвођачи, већ је потребно комбиновати хибриде кукуруза од 300 до 600 групе, комбиновати различите културе попут суданске траве и сирка и кад се све то обједини тек тад се произведе добра, квалитетна и јефтина сточна храна која резултира добрим приносом млека или меса.

“Пољопривредни произвођачи имају могућности и бесплатне провере земљишта у виду десет узорака годишње, што је један вид субвенција зато што кад би проверу земљишта плаћали то би изнело 19.000,00 динара, што није мала цифра. Трошкови су велики кад су у питању минерална ђубрива у укупној производњи и треба прво уштедети на свом газдинству, а кад испитамо земљиште и установимо шта је у том земљишту ми само додамо тој биљној врсти”, наглашава дипл. инж. Радојка Николић и поручује да је ПССС увек на располагању пољопривредним произвођачима који увек могу да потраже савет од стручних сарадника.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x