Одобрено 350.000 евра од Владе Швајцарске за цивилни сектор и социјално иновативне пројекте

У оквиру програма “Swiss PRO” одобрена је подршка Владе Швајцарске вредна 350.000 евра за 26 организација цивилног друштва како би спровеле социјално иновативне пројекте у 48 градова и општина, док техничку подршку намењену локалним самоуправама за спровођење пројеката у партнерству са цивилним сектором добија 16 градова и општина у Србији, саопштено је из ове агенције.

Управни одбор програма “Swiss PRO”, који чине представници Швајцарске канцеларије за сарадњу (SCO), Министарства државне управе и локалне самоуправе и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, одобрио је предлоге пројеката које су организације цивилног друштва и локалне самоуправе достављале по конкурсима за подршку социјално иновативним пројектима.

Подршка вредна између 10.000 и 14.000 евра по пројекту одобрена је за 26 организација цивилног друштва како би спровеле “нове идеје по мери заједнице”, односно социјално иновативне пројекте намењене рањивим групама. Једанаест пројеката бавиће се оснаживањем рањивих група кроз обуке, док ће се остали бавити унапређењем доступности јавних услуга за рањиве групе: осам пројеката у фокус ставља приступ социјалној заштити, четири пројекта баве се унапређењем приступа здравственим услугама, док су три усредсређена на образовање.

“Изузетно смо задовољни спроведеним позивом, процесом евалуације и квалитетом пројеката”, рекла је Урсула Лојбли, директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији. “Ово је наставак рада на трагу успешног програма “Европски ПРОГРЕС” и убудуће ћемо настојати да пружамо подршку локалним самоуправама у складу са њиховим потребама, али и да, у координацији са ресорним министарством, подржавамо пројекте који се тичу запошљавања младих.”

У оквиру другог позива одобрена је и техничка подршка за 16 локалних самоуправа како би развиле или унапредиле процесе, процедуре и прописе о дефинисању јавног интереса и финансирању локалних пројеката које спроводе организације цивилног друштва, док ће у следећој фази део градова и општина добити подршку да пројекте у партнерству са организацијама цивилног друштва спроведе у дело.

“Ово је наставак успешне сарадње Влада Србије и Швајцарске”, истакао је менаџер програма “Swiss PRO” Грем Тиндал. “Ми ћемо кроз програм настојати да и Влада и локалне самоуправе имају суштинско власништво над процесима које заједно спроводимо, како би циљеви и приоритети били остварени и дугорочно одрживи.”

Позиви за социјално иновативне пројекте и техничку подршку били су отворени од 20. јуна до 3. августа 2018. године, а на позиве се јавило 85 организација и 16 локалних самоуправа.

Програм подршке Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – “Swiss PRO” допринеће побољшању квалитета живота грађана и грађанки Србије, нарочито оних који припадају рањивим друштвеним групама, кроз унапређење владавине права на локалном нивоу, јачање друштвене кохезије и повећање одговорности, транспарентности, ефикасности и делотворности локалних самоуправа, као и учешћа становништва у процесима доношења одлука. Активности “Swiss PRO”, програма који доприноси одрживом развоју Јужне и Југозападне Србије, Влада Швајцарске подржава са укупно 5,8 милиона евра. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општна (СКГО).

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x