Министарка Гордана Чомић у Крушевцу: Унапређење живота мањинских и маргинализованих група

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић одржала је радни састанак са представницима локалних самоуправа Расинског управног округа, јавним и установама социјалне заштите, Школске и Полицијске управе, Националне службе за запошљавање, удружењима, цивилним сектором и невладиним организацијама, члановима Комисије за родну равноправност…

Теме састанка су биле унапређење живота мањинских и маргинализованих група, особа са инвалидитетом, родна равноправност и друга питања чија би решења омогућила локалним самоуправама пуну примену закона из заједничке надлежности.

Примена Закона о планском систему и промена оцене у извештају Европске уније је суштина активности на терену. Помоћи примену закона у пракси и брже решавање проблема у свим областима – финансије, образовање, јавни живот, екологија.

“Дијалог о циљевима одрживог развоја Србије до 2030. треба јасно да покаже какву државу желимо, а наше Министарство је алат за примену свих реформских процеса. Колике плате треба да буду, како спроводити владавину права и независно правосуђе, решавати еколошка питања, смањивати насиље, унапређивати равноправност и дијалог и побољшавати статус људских права… Циљеви одрживог развоја део су процеса интеграција, а више од 85% свега што је потребно променити, мења се на локалном нивоу. Треба испланирати европски, реалан, добар живот Србије”, истакла је министарка Чомић.

“Град Крушевац, као домаћин скупа, потписник је Повеље о родној равноправности (2014. године) и добитник годишње награде Координационог тела за родну равноправност у области самозапошљавања, подстицаја женског предузетништва и економског оснаживања жена”, подсетила је градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић и додала да је Савет за родну равноправност образован 2003. године, а ради се на увођењу родно одговорног буџетирања у програме буџета Града и компоненте родне равноправности у јавне политике на локалном нивоу.

На територији Крушевца најбројнија је ромска национална мањина. Град је уступио на коришћење просторије Дома културе у ромском насељу “Марко Орловић”, за потребе будућег Ромског културног центра, док ће средства од награде Министарства за државну управу и локалну самоуправу за најбољу градску управу у 2020. у области равноправности и антидискриминације бити утрошена за ову сврху.

Сви прописи и акти на локалном нивоу усклађени су са стандардима у овој области, а пратећи нов Закон, Град је спреман да предузме све активности и прилагоди своје акте.

Данашњем састанку присуствовале су и заменица председника Скупштине општине Варварин Јелена Весић, координаторка Канцеларије за младе општине Варварин Марија Брајовић и руководилац одељења Центра за социјални рад за општине Варварин и Ћићевац Иванка Миленковић.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x