Положен камен темељац за изградњу новог вртића са 200 места у Ћићевцу

Министарка просвете у Влади Републике Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић и председница Привременог органа општине Ћићевац др Мирјана Кркић положиле су камен-темељац за изградњу новог вртића, који ће обезбедити 200 нових места за најмлађе.

У објекат, који ће се простирати на приближно 1.360 метара квадратних, биће уложено око 175 милиона динара, а завршетак радова планиран је за осам месеци.

Ђукић Дејановић је истакла да се изградњом новог објекта наставља са спровођењем образовне политике која има за циљ повећање обухвата деце предшколским васпитањем и образовањем.

“Сматрамо да подршка родитељима, локалној самоуправи и нашим најмлађим суграђанима, поготово онима из социјално осетљивих група, уз адекватно васпитање и образовање, представља основ за срећно детињство, а самим тим и бољу будућност”, поручила је министарка.

Председница Привременог органа општине Ћићевац др Мирјана Кркић је навела да ће ова општина добити нови вртић након 70 година, истакавши да ће изградња тог објекта потпуно променити слику предшколског васпитања и образовања деце у овој општини.

Она је изразила захвалност Влади Србије, Министарству просвете и Светској банци на подршци и додала да ће изградња новог вртића допринети обезбеђивању добрих услова за раст и развој најмлађих суграђана, као и останку младих у Ћићевцу.

Министарство просвете пружа системску подршку унапређивању квалитета система предшколског васпитања и образовања и компетенција васпитача, као и већем обухвату деце предшколским васпитањем и образовањем.

Ова подршка је, кроз пројекат “Инклузивно предшколско васпитање и образовање”, пружена и Предшколској установи у Ћићевцу и њеним запосленима.

Организована је обука за васпитаче, стручне сараднике и директора, као и посета вртићу-кластеру у Чачку, где су размењивана искуства. Тим за инклузивно образовање вртића прошао је обуку која има за циљ да пружи подршку развијању инклузивне праксе, док је свака васпитна група добила приручнике из едиције “Линије лета” као подршку у квалитетној примени нове програмске концепције “Године узлета”.

Изградња новог објекта део је пројекта “Инклузивно предшколско васпитање и образовање”, који Министарство просвете спроводи у сарадњи са Светском банком, а чији је циљ повећање обухвата деце системом предшколског васпитања и образовања кроз изградњу нових и доградњу постојећих вртића.

Овим пројектом, чија укупна вредност износи 47 милиона евра, биће обухваћена 23 објекта у 22 локалне самоуправе и обезбеђено укупно 11.000 нових места за децу.

Осим проширења капацитета предшколских установа, поменути пројекат посебну пажњу посвећује унапређењу знања и вештина стручних кадрова кроз менторску подршку и обуке за приближно 12.000 васпитача, као и примену Нових основа програма

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x