Предавање на тему превенције и лечења рака дојке одржано у Бошњану

Рак дојке је водећи узрок обољевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света, па је тим поводом, у организацији Удружења жена “Дар” из Бошњана, специјалиста опште медицине, др Јасмина Ракић, одржала предавање на тему превенције и лечења рака дојке мештанкама овог поморавског села.

Нагласивши да је главни циљ овог предавања подизање свести жена на један виши ниво, др Јасмина Ракић је изнела податак да на годишњем нивоу у Републици Србији од ове опаке болести оболи око 4.000 жена, а умре 1.600 и оценила да су ово веома забрињавајући подаци и све жене треба да се замисле и схвате да треба више пажње да посвете свом здрављу.

“Мислим да је ово предавање веома успешно, самим тим што сам присутним женама објаснила како настаје болест, који су то симптоми, који су фактори ризика, који је начин лечења и главни акценат у овом предавању ја сам ставила на скрининг”, истакла је др Ракић и додала да ће се лекари Дома здравља “Др Властимир Годић” заједно трудити да подигну ниво свести код жена у општини Варварин.

Јелена Марковић, председница Удружења жена “Дар”, истиче да је ово удружење основано новембра месеца 2019. године и од тада је одржано пар хуманитарних акција, пре свега прикупљања помоћи за болесну децу, али се кренуло и са предавањима и едукацијама жена на сеоском подручју.

“Ово предавање организовале смо да би се жене више едуковале и бринуле о свом здрављу овде на селу и да би смо подигле свест о томе да обратимо пажњу на себе како би се смањио број оболелих од ових опасних болести”, истакла је Јелена Марковић и најавила још сличних акција за наредни период.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1365

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x