Упозорење Зелених Србије на прекомерно загађење ваздуха

Према извештаjу надлежних институциjа у Београду, Бору, Ужицу и Панчеву ваздух jе прошле године био прекомерно загађен, док jе више од 80 одсто становника Србиjе имало квалитет ваздуха коjи jе требало побољшати, упозоравају Зелени Србије.

Загађеност ваздуха издувним гасовима из моторних возила jе нарочито велика у Београду, а наjвећи извори загађења ваздуха у Србиjи су енергетика, индустриjа, саобраћаj и пољоприведа.

Због тога, Зелени Србиjе охрабруjу Владу да почне са спровођењем принципа зелене економиjе увођењем нових технологиjа, започињањем зелене индустриjске трансформациjе, употребом еколошких возила и да кроз енергетски преображаj заснован на обновљивим изворима енергиjе и енергетскоj ефикасности, подигне економску моћ државе, квалитет животне средине и здравље грађана.

Kако се наводи у саопштењу Зелених, на основу Извештаjа Светске здравствене организациjе, Зелени Србиjе указуjу на алармантан податак да преко 90 одсто људи у свету живи у местима где jе квалитет ваздуха озбиљно нарушен загађењем коjе прелази граничне вредности. Загађен ваздух jе други по реду узрок превремених смрти у Eвропи.

Наjвише концетрациjе штетних гасова и суспендованих честица даjу термоелектране и топлане коjе као гориво користе лигнит, угаљ jако лошег квалитета. Tакође, упозораваjу да jе загађење ваздуха значаjан узрок броjних здравствених ризика и обољења (респираторних, кардиоваскуларних, имунолошких, неуролошких), као и да доприноси оштећењу озонског омотача, поjави киселих киша и климатским променама.

Лоша здравствена ситуациjа доноси велике економске и буџетске губитке. Студиjе су показале да се због загађења ваздуха повећава броj инфаркта, можданог удара и рак плућа. Зелени Србиjе апелуjу на надлежне институциjе да предузму мере како би се квалитет ваздуха побољшао и смањио броj оболелих и умрлих.

Jедан од корака jесте успостављање квалитетног мониторинга ваздуха, коjи ће омогућити правовремено реаговање у случаjу акцидената, али кажу да то ниjе довољно и да се зато мора радити на отклањању фактора загађења, истиче се у саопштењу.
0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x