Успешна релизација планираних активности у Народној библитеци “Јефимија”

Народна библиотека “Јефимија” у Трстенику, у чијем саставу је и подручно одељење у Великој Дренови, располаже укупним фондом од близу 100.000 књига. Бави се библиотечком, издавачком и културно – просветном делатношћу, има 11 запослених, а свој рад реализује на две просторне локације, на 1. спрату Народног универзитета (позајмно одељење, научно одељење са читаоницом, завичајно одељење, књиговезница) и у приземљу зграде старе школе у власништву СПС (Дечје одељење са читаоницом, поклон збирке књига и летња позорница у изградњи).

У току 2022. године библиотека је успешно радила са корисницима на свим позајмним одељењима, где је учлањено око 1.200 чланова, а набављено је око 1.500 нових књига, путем куповине и откупа од стране Министарства културе. Обрада књига врши се у систему Кобис, као и формирање електронског каталога.

Библиотека на свим одељењима негује дух установе која повезује традиционалне вредности са модерним кретањима и савременим начинима електронског пословања. Тиме значајно доприноси културном амбијенту Трстеника и чини га препознатљивим на културној мапи Србије захваљујући, пре свега, организовању културних програма за децу и одрасле.

“Поред неколико успелих едукативно – креативних радионица, најзначајнија манифестација за децу у 2022. години била је традиционална “Читалачка значка” на којој је учествовало преко сто ученика основних школа наше општине, као и предшколци из дечјег вртића у Трстенику, затим Светосавски литерарни темат и темат “Петар Петровић Љубостињски”, док је за одрасле, поред промоција књига, од посебног значаја организовање републичких књижевних сусрета “Савремена српска проза”. Прошлогодишњи, 39. књижевни сусрети одржани су 18. и 19. новембра, под покровитељством Општине Трстеник и Министарства културе Републике Србије и били су посвећени “Књижевном портрету” Јовице Аћина, српског приповедача, есејисте и преводиоца, аутора преко 30 објављених књига и добитника великог броја значајних књижевних награда”, подсећа Верољуб Вукашиновић.

О стваралаштву Јовице Аћина говорили су др Гојко Тешић, др Александра Манчић и др Михајло Пантић док је сам писац прочитао неколико фрагмената из своје прозе у виду савета младима који желе да се баве писањем. Сусрете је отворио и вече водио Верољуб Вукашиновић, директор библиотеке, док је скуп поздравио професор Иван Нешић, већник за културу општине Трстеник, а у пажљивој публици која је до последњег места испунила салу било је највише ученика Гимназије “Вук Караџић” у Трстенику, који ће дуго памтити ово сјајно књижевно вече. Посебан утисак је оставила ученица гимназије Тијана Матић која је бравурозно интерпретирала Аћинову причу “Дрво”, као и глумац Момчило Радосављевић који је прочитао две приче овог писца. Другог дана, одржан је „округли сто“ на тему Стилистика савремене српске прозе. Скупу је председавао проф. др Милош Ковачевић, док су у раду учествовали лингвисти др Михаило Шћепановић, др Александар Милановић, др Соња Миловановић, др Илијана Чутура и студент на мастер студијама књижевности Константин Ађанин.

“Разматрано је научно дело лингвисте Душана Јовића, родом из Стубла код Краљева, који се бавио лингвостилистичким анализама савремених писаца (В. Стевановића, Васка Попе, Андрића, Настасијевића, Ћосића) и који је написао познату студију Трстенички говор. Закључак овог веома успелог научног скупа је да стилистика као тема није довољно проучена у контексту савремене књижевности и да је “Савремена српска проза” у Трстенику једна од ретких књижевних манифестација која укључује и лингвисте у свој рад. Овај значајан књижевни догађај још једном је потврдио мишљење да у време његовог одржавања Трстеник постаје својеврсна престоница савремене српске прозе, а да су зборници радова са ових сусрета јединствена енциклопедија српске књижевности. Овим поводом објављен је 34. број зборника “Савремена српска проза” са прошлогодишњих сусрета, који је посвећен књижевном стваралаштву академика Душана Ковачевића и књижевном критичару Љубиши Јеремићу. Зборник је представљен у Римској дворани Библиотеке града Београда”, каже на крају Верољуб Вукашиновић, директор Народне Библиотеке “Јефимија” у Трстенику.

Он позива љубитеље књижевности да дођу 1. фебруара ове године на представљање нове књиге др Владимира Димитријевића “Синови Светог Саве” која говори о животу, учењу и подвизима тројице највећих Срба 20. века, Владике Николаја, ава ЈустинаЋелијског и Патријарха Павла. Овај скуп одржаће се у Већници Народног универзитета у Трстенику.

Издавачку делатност библиотеке у 2022. години обележио је излазак првог од пет томова рукописне хронике Станка Бзенића “Трстеник у ратној стихији – 1941. година”, чијом промоцијом је свечано обележен Дан оснивања Народне библиотеке “Јефимија” 31. март.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x