Интерсекторском сарадњом до социјалног укључивања

Центар за децу и омладину у Врњачкој Бањи, у партнерству са Западнобалканским институтом из Београда, почео је са реализацијом пројекта “Интерсекторском сарадњом до социјалног укључивања”. Иницијатива је део ширег пројекта “Платформа за управљање јавним финансијама” који спроводи Програм Уједињених нација за развој, а финансира Влада Шведске.

Пројекат се реализује на подручју општине Врњачка Бања у трајању од девет месеци, у периоду од 15. октобра ове године до 15. јула 2021. године. Проблем који се отклања кроз овај пројекат је ризик од социјалног искључивања деце основношколског узраста.

“Овај ризик је присутан код великог броја деце основношколског узраста и зависи од испољавања ризикофактора, као и од степена подршке које дете има у заједници у савладавању тешкоћа. Проблеми које идентификује овај пројекат су потребе ученика из нижих разреда основне школе за додатном подршком у савладавању градива што, уколико се не реши, може довести до евентуалног напуштања школовања”, каже координатор овог пројекта Валентина Крстић и додаје да то није проблем само једног сектора, односно образовања, већ се сматра проблемом целе заједнице, од школе, преко породице, до Центра за социјални рад, установа здравствене заштите и локалне управе.

Она наглашава да пројекат нуди решење проблема увођењем нове услуге “туторинг” и кроз овај програм промовише једнаке шансе за светимски рад, солидарност, рад у пару, волонтирање. Свеукупни циљ пројекта је да допринесе развоју интерсекторних услуга у заједници које одговарају на потребе грађана и грађанки”.

Током “туторинга” ментори ће пружати подршку волонтерима и ученицима током целог индивидуалног рада са њима. Реализацију пројекта је започела у другој половини октобра месеца, а њиме управља координатор, магистар економских наука Валентина Крстић, док је асистент на пројекту апсолвент дефектологије, специјалне едукације и рехабилитације особа са сметњама у менталном развоју Ана Бурмаз Зоговић, а финансијски асистент Драгана Стојановић.

У новембру месецу је реализована и активност израде упитника, протокола за све циљне групе и методологија истраживања о тренутном стању и потребама корисника за додатном услугом помоћи у учењу – “туторинг”.

Од почетка реализације до сада су реализоване све активности у складу са планом на начин примерен могућностима због мера Ковид пандемије. Упућени су позиви за сарадњу на пројекту свим основним школама на подручју општине Врњачка Бања, као и опис пројекта, где се објашњава њихова улога и очекиване бенефити, наводи Крстићева.

“Основна школа “Младост” је доставила информације о учесницима истраживања (ученици, родитељи, учитељи, наставници и педагог), док ће се истраживање изводити он -лине. Дописи за укључивање у пројекат су такође послати другим локалним актерима, а Центар за социјални рад и Удружење родитеља деце ометене у развоју су већ одредили особе за сарадњу на пројекту”, каже на крају Валентина Крстић, координатор пројекта “Интерсекторском сарадњом до социјалног укључивања”.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x