Одржан састанак Заједничког консултативног одбора комитета региона ЕУ – РС

Председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић присуствовала је 11. састанку Заједничког консултативног одбора (ЗКО) Комитета региона Европске уније и Републике Србије одржаном у Врњачкој Бањи.

Теме састанка су биле Локалне и регионалне васти у процесу приступања Републике Србије Европској унији и Локални економски развој, а састанку су присуствовали и представници Мађарске, Пољске, Словачке, Аустрије и Хрватске.

Када су у питању градови и општине и њихов положај, улога и перспектива у погледу интегративних процеса, са сигурношћу се може рећи да се овај процес у великој мери одвија на локалном нивоу и да је локални ниво тај који континуирано гради своје капацитете за боље разумевање и примену европских стандарда и спроводи пројекте финансиране из средстава ЕУ, како би се ускладили са стандардима и омогућили квалитетније услове живота грађанима у локалним заједницама, један је од закључака са састанка у Врњачкој Бањи.

Овај састанак био је и прилика за размену мишљења и искустава о раду градова и општина из Републике Србије и земаља чланица Европске уније, а поред председнице општине Варварин састанку су присуствовали и помоћник министра за европске интеграције Мирослав Гачевић, шеф Одељења Делегације ЕУ у Србији Мартин Клауке, представник регионалног тела са политичком одговорношћу пред изабраном Скупштином, Државни парламент Салцбрга проф. Франц Шаусбергер.

Састанку ЗКО присуствовали су и градоначелница Ниша и копредседавајућа ЗКО Драгана Сотировска, градоначелник Лесковца и председник Сталне конференције градова и општине и председник НАЛАС-а Горан Цветановић, градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић и председници општина Врњачка Бања и Сурдулица Бобан Ђуровић и Александра Поповић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x