VI “Тољевачка купусијада”: “Врденовачким орловима” прво место за најбољи купус, међу учесницима и екипа са Косова и Метохије

У порти Цркве Светог Архангела Гаврила одржана је традиционална, шеста по реду туристичко – гастрономска манифестација “Тољевачка купусијада”, која је окупила 40 екипа које су се такмичиле у припремању специјалитета од киселог купуса, али и велики број посетилаца који је леп недељни дан провео у овом лепом шумадијском селу. Међу посетиоцима “Тољевачке купусијаде” примећен је и познати репер Иван Ивановић Ђус који је дошао да се увери да се у Тољевцу и Темнићу кува најукуснији купус.

VI “Тољевачку купусијаду” посетила је и председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић са сарадницима и том приликом обишла такмичарске екипе и разговарала са учесницима. Организатори ове манифестације су Удружење грађана “Тољевац” и Месна заједница Тољевац, а покровитељ Општина Варварин. Организован је и богат културно – уметнички програм, а поред великог броја фолклораша и инструменталиста наступила је и вокална солисткиња, извођач етно песама, Сања Ивановић из Крушевца.

По одлуци жирија, најбољи специјалитет од купуса припремила је екипа “Врденовачки орлови” из Обрежа, друго место освојила је екипа “Крчинска коса” из Горњег Крчина, треће екипа “Мачак” из Тољевца, а четврто “Левачка пасуљијада” из Секурича. У такмичењу су учествовале и екипе из Крушевца, Јагодине, Петровца на Млави, Смедерева, Сурдулице, Параћина, Алексинца, Крагујевца, али и из Липљана, Шилова и Витине са Косова и Метохије.

Екипу са Космета чинили су мештани и мештанке Шилова, Кметовца и Врбовца, а поред такмичења у припреми специјалитета од киселог купуса, представили су и свој домаћи ајвар и специјалитете Косовског поморавља, али и добро познату Флију (пита која се припрема на традиционалан начин својствен народу на Kосову и Метохији).

Актив жена “Радинчанке” из Радинца (Смедерево) први пут учествује на “Тољевачкој купусијади” и, наравно, такмичењу у припреми купуса, а гости Тољевца су овом приликом били и најмлађи чланови КУД-а “Радинац” који су представили своје фолклорно умеће. Поред купуса, екипа из Радинца представила је и специјалитете свога краја – домаће колаче, пите, зимницу, производе од грожђа и грожђе из смедеревског краја, ракија и домаћи сокови, али и цвеће које гаје жене из овог села.

КУД “Цар Душан” из Параћина представио се и на великој бини, али и у гастрономском делу манифестације. Кувао се, наравно, купус, награђиван чак и у Мрчајевцима, по тајном рецепту Стефана Дечанског, оца Цара Душана, како су се и звале ове две такмичарске екипе из Параћина. “Правимо најбољи купус, а тајна нашег купуса је велика љубав”, рекли су нам Параћинци.

“Избенички мунгоси”, добро позната екипа и представник темнићког краја на многим манифестацијама, након освојеног трећег места на Сајму пољопривреде у Крушевцу, наредног дана је стигла и у Тољевац, традиционално, најбројнија екипа и увек добро расположена. Такмичили су се за признање за најбољи купус, али на њиховом штанду увек су присутни и други специјалитети. Када је у питању купус, додаци су му били коленице и суво месо.

На крају VI “Тољевачке купусијаде” председник Савета МЗ Тољевац Адам Динић уручио је специјалне дипломе и то: “Слатком осмеху” из Јагодине за хуманост, “Левачкој пасуљијади” за највеселију дружину, Активу жена “Радинчанке” из Радинца код Смедерева за најлепши штанд, Етно секцији КУД-а “Јован Којић” из Врбовца са Косова и Метохије за најлепши ћилим, Етно удружењу КУД-а “Младост” из Житковца код Алексинца за најлепши ајвар, Удружењу жена “Дар” из Бошњана за најлепши слатки сто, “Зеленој башти Ранђеловић” из Села Варварин за најбоље домаће производе, Удружењу жена “Завичај” из Сувојнице код Сурдулице за најудаљенију екипу и Друштву воденичара и помељара “Бистрица” из Петровца на Млави за најбоље пројино брашно.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x