Власницима трактора подељени заштитни рамови

У присуству министара грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића и пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелене Танасковић на локацији Кванташке пијаце пољопривредним произвођачима са територије Крушевца уручени су заштитни рамови за тракторе. Догађају су присуствовали и директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић, градоначелник Крушевца Иван Манојловић, председници општина Расинског круга, народни посланици, као и начелници Расинског округа и Полицијске управе Крушевац.

Ово је стимулативна подршка аграру, али и начин заштите учесника у саобраћају. Подела рамова за тракторе је веома значајна за све учеснике у саобраћају, а посебно за трактористе, који су не ретко учесници саобраћајних незгода, које за последицу имају понекад и тешке телесне повреде. Како би се трактористи припремили за законски оквир који предвиђа да од 1. јануара наредне године сви трактори морају имати заштитну кабину или рам, изузев одобрених типова пољопривредних машина без заштитних структура, ресорна министарства су одлучила да заштитне рамове поделе власницима ових пољопривреднх возила. Заштитни рамови за тракторе биће обавезни, а акција је покренута јер је у претходне две године што на путевма, што на ораницама и шуамама возећи тракторе живот изгубило 133 лица.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић истакао је, на додели субвенционисаних заштитних рамова на Кванташкој пијаци у Крушевцу, да је ресорно министарство обезбедило додатних 125 милиона динара за нове рамове како би возачи трактора имали већу заштиту и рекао да је, према статистици Министарства унутрашњих послова, пре две године живот изгубио 81 возач трактора, а прошле године 52, нагласивши да је за две године ове акције смањен број страдалих.

Министар је уједно подсетио на то да од 1. јануара следеће године трактори без заштитних рамова више неће моћи да саобраћају, а затим истакао и да је ресорно министарство обезбедило додатних 125 милиона динара за нове рамове како би возачи трактора имали већу заштиту.

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић истакла је да је држава одлучна да осигура безбедност пољопривредника, која је, уз увећање субвенције и улагање у пољопривреду, кључна. Она се захвалила Градској управи града Крушевца на организацији и добродошлици, као и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфрастуктуре и Агенцији за безбедност саобраћаја на покретању трећег јавног позива за доделу бесплатних рамова за тракторе.

“Трактористима желим да ускоро старе тракторе замене новим, да се јаве на јавни позив и конкуришу за нову механизацију, а држава је ту да помогне. Држава разуме пољопривреднике, јер је пољопривередни произвођач приоритет државе и важно је да поред увећања субвенција држава мисли и на безбедност пољопривреника”, поручила је министарка Танасковић.

Она је нагласила да ће њено министарство и даље наставити да ради са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфрастуктуре и Агенције за безбедност саобраћаја и подсетила да се субвенције исплаћују редовно, година за годином, јавни позиви иду на време, изразивши задовољство на великом интересовању пољопривредника Расинског округа.

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије Бранко Стаматовић указао је на то да је прошле године 25 возача трактора страдало у саобраћајним незгодама на путу, а 27 на њиви, шуми и ливади јер се трактор преврнуо и управо је то разлог зашто је покренут овај национални пројекат.

“Агенција се бави на првом месту превенцијом, истраживањем како и на који начин долази до страдања у саобраћајним несрећама. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је обезбедило средства за доделу субвенционисаног рама за тракторе, томе је предходио један пројекат Агенције који је радио Машински факултет у Београду и Пољопривредни факултет у Новом Саду који су конструисали овај универзални рам за тракторе марке ИМТ 533, 539, 540, 542 и ИМТ 549”, рекао је Стаматовић и нагласио да је овај рам испитан на ломљење, има све неопходне атесте и потпуно је безбедан. У случају превртања он има улогу да заштити живот возача трактора.

У два циклуса ове акције подељено је око 7 хиљада заштитних рамова, а акција ће се наставити и у наредном периоду. Циљ је безбедност свих учесника у саобраћају, са акцентом на пољопривреднике, који према статсикама често имају тешке телесне повреде услед превртања трактора, а неретко те повреде буду и са смртним исходом. Овом приликом министри су позвали пољопривреднике да верују држави, да аплицирају за све бенефитне мере, од улагања у пољопривредну производњу, ратарство, воћарство и сточарство, па све до куповине нових трактора и других пољопривредних машина и алатки.

Пре почетка поделе рамова гости су могли да обиђу штандове које су припремили Удружење жена Јасика “Жене царског града” , Пољопривредни факултет , Градска управа Крушевац – Савет за безбедност саобраћаја, Пољопривредна стручна служба, Етно удружење “Кукљинско прело” и Расадник цвећа “Милојевић” из Великог Шиљеговца.

Ова акција поделе заштитних рамова за тракторе спорводи се у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, а иако је према протоколу раније најављено да ће и министар Братислав Гашић овим поводом боравити у Крушевцу, његово одсуство је оправдано због потраге за несталом девојчицом у Бору.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x