Финална конференција пројекта “Имам диплому и слободан сам”

На финалној конференцији пројекта “Имам диплому и слободан сам”, одржаној у Великој сали Општинске библиотеке Варварин, представљени су резултати остварени током 20 месеци реализације пројекта, а о значају и резултатима говорили су реализатори пројекта.

Сврха пројекта била је редуковање појаве раног напуштања школе и одустајања од формалног образовања у општини Варварин, кроз стварање институционалног и нормативног оквира за суочавање са овим проблемом, као и спровођењем превенције, интервенције и компензационих међусекторских мера.

Обративши се присутнима на завршној конференцији председник општине Варварин Војкан Павић изразио је наду да је пројекат реализован успешно и да је помогао деци која рано напуштају систем образовања, док је менаџер пројекта Марија Веслигај подсетила да су се реализатори пројекта водили одређеним активностима који су осмишљени и одобрени од стране Европске уније, која је и финансирала пројекат “Имам диплому и слободан сам”.

“Ми смо формирањем Интерсекторског тима и израдом усвајањем Општинског акционог плана за превенцију раног напуштања образовања и изласка из система образовања најпре обезбедили све нормативе у оквиру институција за спровођење овог пројекта”, рекла је Марија Веслигај.

Значајну новину представља и формирање базе података деце у ризику, а координатор Канцеларије за младе Марија Брајовић изражава очекивање да ће та база података бити нешто што ће резултирати праћењем средњошколског образовања те деце.

“Ако је неком нешто потребно Канцеларија за младе, као део локалне самоуправе, је ту да пружи апсолутну подршку деци, што смо радили и годинама уназад и надам се да ћемо то радити и у будућности”, рекла је Марија Брајовић.

Координатор пројектних активности Јелена Миладиновић наводи да је база података дата на коришћење основним школама, Дому здравља “Др Властимир Годић”, Центру за социјални рад и Полицијској управи објаснивши да она омогућава брзи проток информација ради ране детекције деце у ризику, а тиме омогућава и благовремено спровођење тих међусекторских мера.

Представник професора и наставника Здравко Ћирић истакао је да су они путем овог пројекта, кроз активности конкурса у виду материјала и спортских дешавања, добили и додатне смернице за превентиву раног напуштања образовања нагласивши да су се на овај начин могле увидети и одређене вредности које нуди Европска унија.

Пројекат “Имам диплому и слободан сам”, финансиран од стране Европске уније, реализовали су у партнерству Општина Варварин и Удружење самохраних мајки “Кнегиња Милица” Крушевац. Вредност пројекта износила је 181.459,20 евра, од чега је донација Европске уније 161.262,79 евра. Пројекат спроводи Министарство рада, запошљавања, борачких и социјалних питања. Пројекат се спроводи у оквиру грант шеме “Развој ефикасних услуга у заједници у области образовања и социјалне заштите на локалном нивоу”, а ова грант шема са буџетом од 5,5 милиона евра финансира пројектне активности 30 корисника грантова и обухвата локалне самоуправе, организације цивилног друштва, као и релевантне институције на локалу.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x