Гасовод Александровац – Брус – Копаоник – Рашка – Нови Пазар – Тутин капитални пројекат за енергетику, привреду и екологију

Интензивирани су радови на изградњи гасовода Александровац – Брус – Копаоник – Рашка – Нови Пазар – Тутин, који треба да се заврши у марту наредне године. Према речима Ивана Анђелића, начелника Расинског управног округа, гасовод полази од Александровца, пролази кроз Брус, Национални парк Копаник, а затим Рашку и Нови Пазар и долази до Тутина, а дугачак је 116 километара.

“Гасовод је статешка инвестиција и врло је важан за Расински и Рашки округ, јер ће обезбедити сигурно снабдевање привреде природним гасом и створити могућност  да домаћинства пређу на овај енергент, а важан је за енергетску стабилност и заштиту животне средине, јер смањује загађења. У условима светске енергетске кризе обезбеђење још једног енергента има велики значај за енергетску безбедност грађана, привреде и државе у целини. Пројекат изградње разводног гасовода важан је за општине Расинског и Рашког округа, јер привреди обезбеђује још један енергент и омогућава прелазак на гас за око 30.000 домаћинстава у општинама кроз које пролази. Укупна вредност ове капиталне инвестиције је око шест милијарди динара, гасовод је дугачак 116 километара, а према плану треба да се заврши у марту наредне године”, истакао је Иван Анђелић.

За време посете министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић, 28. фебруара, на градилишту овог гасовода су била само четири радника и ниједна машина, а сада је ангажовано 195 радника и више од 80 машина. Тада је било заварено 12 километара цеви, и то за годину и по дана, сада 60 км, а 80 км је још допремљено на трасу.

Гасовод има и велики енергетски, економски и еколошки значај за Национални парк Копаоник, јер ће омогућити да се на “Крову Србије” око 30 одсто угља, мазута и лож уља замени природним гасом, а у будућности ће моћи да буде коришћен и за транспорт водоника.

Извођач радова је “Србија гас”, а надзор врши Министарство рударства и енергетике.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x