Крушевац изабрао добитника “Светосавске награде”: Лауреат историчар Дарко Михајловић

Историчар Дарко Михајловић, специјалиста политиколог из области међународне политике, писац, афористичар и сатиричар постао је и добитник Светосавске награде града Крушевца за ову годину.

“Светосавску награду додељује сваке године Културни центар Крушевац, под покровитељством Града Крушевца, појединцима који су се посебно истакли деловањем у култури и просвети у претходном периоду. На основу обимне биографије, великог ангажовања и у ваннаставним активностима са ђацима, имајући у виду објављена дела из области историје која представљају важне истраживачке подухвате, као и објављена дела из области сатире, чланови Комисије су били једногласни у овом избору”, каже Виолета Капларевић, директорка КЦК.

Комисија је радила у саставу: Дејана Илчић, председница Управног одбора КЦК, Виолета Капларевић, директорка КЦК, Ђорђе Ковачевић, директор Регионалне телевизије Крушевац, протојереј Александар Ерић,представник Крушевачке епархије и Љубиша Ђидић, прошлогодишњи добитник награде.

Дарко Михајловић је рођен 15. децембра 1974. у Крушевцу где је завршио основну и средњу школу (Педагошку академију). Дипломирао је на Филозофском факултету у Приштини, одсек Историја, а специјалистичке студије завршио на Факултету политичких наука у Београду.

Радио је као професор историје у неколико основних и средњих школа, а сада је запослен у ОШ “Јован Јовановић Змај” у Крушевцу. Ангажован је од Завода за вредновање квалитета као сарадник на изради уџбеника за основну школу.

Дарко Михајловић је аутор више стручних радова и књига: Дванаести пешадијски пук “Цар Лазар” и “Српска дипломатија о догађајима у Македонији 1903 – 1904. године”, а приредио је и књигу “Од Крушевца, преко Албаније, до Париза, сећања др Тихомира Протића”.

Дарко Михајловић је аутор књига сатире: “Оловком на вихорове” (2011), “Осмехом на вихорове” (2013) и “У вихору мисли” (2022), које је издао Културни центар Крушевац.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x