Међуопштинска сарадња значајна за унапређење система локалне самоуправе

Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Александар Мартиновић поручио је, на јубиларној 50. скупштини Сталне конференције градова и општина, да је међуопштинска сарадња од великог значаја за унапређење развоја читавог система локалне самоуправе.

Мартиновић је објаснио да се ово унапређење пре свега очитује кроз ефикасније, економичније и сврсисходније обављање послова из надлежности јединица локалне самоуправе, а све у циљу пружања квалитетнијих услуга грађанима, што је у фокусу целокупне реформе јавне управе.

Он је додао да основа за успостављање оваквог типа сарадње проистиче из значајних разлика у капацитетима јединица локалне самоуправе и указао на то да се удруживањем градова и општина отвара простор и за спровођење будућих процеса децентрализације.

Министарство је, како је нагласио, у протеклих неколико година предузело значајан број активности у области унапређења система локалне самоуправе и јачања капацитета градова и општина, при чему је, са циљем да их додатно мотивише за удруживање, спровело три јавна позива за подршку успостављању или развоју постојеће међуопштинске сарадње, у оквиру Фонда за међуопштинску сарадњу.

Министар је рекао да је реализацијом прва два јавна позива пружена подршка успостављању међуопштинске сарадње за укупно 46 јединица локалне самоуправе, а да је крајем прошлог месеца окончан трећи јавни позив.

Мартиновић је закључио да је последњим изменама Закона о локалној самоуправи питање међуопштинске сарадње детаљније разрађено, чиме су постављене добре полазне основе за развој овог института у будућности.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x