Обележен Национални месец борбе против рака

Поводом обележавања Националног месеца борбе против рака, Црвени крст Варварин и Дом здравља “Др Властимир Годић” организовали су здравствено – превентивне и здравствено – васпитне активности у Месној заједници Обреж.

Са грађанима ове Месне заједнице је разговарано и дељен им је пропагандни материјал на ову тему. Секретар варваринског Црвеног крста Љиљана Арсић истиче да је циљ ових манифестација да се грађанима скрене пажња на здраве стилове живота у превеницији малигних обољења, као и на редовно јављање лекарима ради раног откривања болести.

“Редовним прегледом могуће је откривање рака у раној фази, а самим тим повећава се могућност излечења. Одлазак на редовне прегледе је важан чак и ако не постоје одређене тегобе”, наглашава Љиљана Арсић.

Месец март обележава се као Национални месец борбе против рака. После болести срца и крвних судова, малигни тумори представљају најчешћи узрок обољевања и умирања људи у већини земаља у развоју, па и у Србији. Светска здравствена организација истиче да сваке године број оболелих се увећа за око 13 милиона људи, а око 8 милиона људи умире од неког облика ове болести. Уколико се нешто не предузме, до 2030. године број оболелих и умрлих на годишњем нивоу ће се дуплирати.

Са циљем смањења броја оболелих и умрлих од рака у нашој земљи, пре свега развијањем свести о значају превентивних прегледа који су у складу са Националним програмом за борбу против рака, Министарство здравља Републике Србије покренуло је националну кампању – Србија против рака, као и Национални програм скрининга.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x