Олакшана додела субвенција мајкама за куповину прве некретнине

Влада Републике Србије усвојила је, на предлог Министарства за бригу о породици и демографију, нову уредбу о додели субвенција мајкама за куповину прве некретнине, којом ће овај процес бити знатно олакшан и убрзан.

Уредбом о ближим условима и начину остваривања права на новчана средства за изградњу, учешће у куповини, односно куповину породично – стамбене зграде или стана по основу рођења детета предвиђено је, поред осталог, да локалне самоуправе најкасније до 30 дана од пријема захтева доставе документацију Комисији на одлучивање, а да Комисија одлучује по примљеним захтевима најкасније у року од 30 дана од пријема уредног захтева и документације.

Овом уредбом омогућена је куповина и станова у изградњи који су предбележени у катастар непокретности без терета, што је у досадашњим процесима отежавало добијање субвенција.

Такође, утврђено је и понављање поступка одлучивања у предметима који су до сада правноснажно окончани одбијањем захтева због прерано закљученог купопрoдајног уговора или уговора који је закључен непосредно по закључењу предуговора, а у којима су постојали сви остали услови за стицање права на субвенцију.

Захтев се може поднети у року од 30 дана од дана ступања на снагу ове уредбе.

Право на новчана средства може се остварити за изградњу куће или стана на основу техничког описа са пописом радова и предмером и предрачуном радова који је остварен од стране одговорног пројектанта, а за куповину куће или стана према вредности купопродајне цене утврђене предуговором о продаји непокретности, односно уговором о продаји непокретности.

Такође, право на новчана средства може се остварити за учешће у куповини куће или стана путем стамбеног кредита – према вредности процењене непокретности на основу које се одобрава кредит, односно купопродајне цене утврђене предуговором о продаји непокретности, односно уговором о продаји непокретности.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x