Општина Варварин 16. новембра расписује Конкурс за стипендирање студената

Комисија за стипендирање студената општине Варварин расписаће у понедељак, 16. новембра, Конкурс за доделу стипендија за студенте са територије варваринске општине, за школску 2020/21 годину, обавестила нас је председница Комисије Марија Ђорђевић. Она подсећа и на то да ова Комисија током године једнократном помоћи у износу од 9.000,00 динара помаже и студенте, средњошколце и основце из социјално угрожених породица и слабијег материјалног статуса.

Право на општинску стипендију, која на месечном нивоу износи 9.000,00 динара, имају студенти који су у текућој школској години први пут уписали другу годину студија првог степена, основне академске студије, основне струковне студије, годину другог степена студија, мастер академских студија, специјалистичке струковне студије, специјалистичке академске студије и годину трећег степена студија докторске студије на високо школским установама чији је оснивач Република Србија, на режиму финансирања из буџета Републике Србије.

“Услови за испуњавање Конкурса су да је студент држављанин Републике Србије, са пребивалиштем на територији општине Варварин или избегло и расељено лице са боравиштем на територији општине Варварин најмање 5 година пре расписивања Конкурса, да постиже резултате у студирању изражене кроз високу просечну оцену најмање 8 на претходној години студија, да није корисник републиког кредита или ступендије и да није у радном односу”, наводи Марија Ђорђевић.

Право на стипендију остварују студенти најдуже до навршене 26 године старости, а студенти докторских студија до навршених 29 година старости. Ђорђевићева наглашава да се стипендија може доделити у складу са условима Конкурса и студентима који су током школовања променили високошколску установу.

“Уз пријаву на Конкурс студенти подносе потврду и уверење факултета о уписаној наредној години студија са просечном оценом из претходне године студија од најмање 8, уверење о пребивалишту, односно боравишту, очитану личну карту и копију текућег рачуна, потврду или уверење Републичког Фонда ПИО, испоставе у Варварину, да нису у радном односу. Напоменула бих да ће Општинска управа, по службеној дужности, моћи  да од ове године прибави потврде из Фонда ПИО, као и уверење о пребивалишту, односно боравишту, тако да су студенти дужни да донесу уз пријаву само потврду или уверење факултета о уписаној наредној години студија са просечном оценом из претходне године студија, очитану личну карту и копију текућег рачуна”, објашњава председница Комисије.

Конкурс ће бити расписан у понедељак 16. новембра  трајаће до 30. новембра 2020. године. Утврђена висина студентске стипендије за школску 2020/21 годину је 9.000,00 динара, што је више у односу на републичку која износи 8.400,00 динара тако да и на овај начин општина Варварин жели да подстакне студенте да остану у својој општини.

“Општина Варварин подстицаће младе да остану на нашој територији и тиме што ће Комисија и у наредном периоду студентима, средњошколцима и основцима из социјално угрожених и породица слабијег материјалног статуса додељивати једнократне новчане надокнаде у износу од 9.000,00 динара, с тим што приоритет имају родитељи који остварују право на дечији додатак и право на социјалну помоћ”, рекла нам је председница Комисије за стипендирање студената општине Варварин Марија Ђорђевић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x