У Врњачкој Бањи у току 45. по реду Фестивал филмског сценарија

У Амфитетатру летње позорнице “Данило Бата Стојковић”, пројекцијом филмова “Нечиста крв – грех предака” сценаристе Војислава Нановића, који је адаптирала Милена Марковић и “Јужни ветар 2 – Убрзање” сценариста Милоша Аврамовића и Петра Михајловића, почео је 45. по реду Фестивал филмског сценарија.

Културни центар Врњачка Бања је организатор, а покровитељи су Министарство културе и информисања Републике Србије и општина Врњачка Бања. На програму за оцењивање домаћих остварења је још седам филмова.

На Тргу културе у центру Бање, пре церемоније свечаног отварања фестивала, позната глумица Мина Лазаревић одржала је концерт филмске музике, а онда су црвеним тепихом дефиловали овогодишњи учесници фестивала.

Другог дана на летњој позорници гледаоци су имали прилике да виде два филма, “Оаза” и “Жив човек”, а пре ових пројекција публика је видела кабаре “Цимет и ванила” на Тргу културе. Трећег дана Фестивала програм почиње у јутарњим сатима представљањем дигитализације куће сценарија у Библиотеци “Др Душан Радић”, онда следи изложба и симпозијум о документарном опусу “Чешке школе”, а затим следи и кабаре “Да, то су били дани”.

У вечерњим сатима наредна два филма у такмичарском делу програма су “Име народа” и “Лихвар” чије ће пројектције бити одржане на летњој позорници.

Девет филмских остварења домаће кинематографије оцењиваће жири у саставу Ивана Вујић, Александар Ђаја и Радослав Зеленовић. Они ће поделити прве три Фестивалске награде, филмове ће имати прилике да оцени и новинарски жири, а по први пут и публика.

На основу прошле године установљене награде “Мишићево златно перо”, ово признање уручено је Горану Марковићу за допринос сценарију у националној кинематографији.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x