Удружење “Окулар”: “Није ОК – препознај, пријави, победи корупцију”

Удружење “Окулар” из Ћићевца спроводи пројекат на тему борбе против корупције кроз едукативне тренинге за младе на теме асертивне комуникације, основа медијске писмености и антикорупцијске борбе. Циљ “Окулара” је да се на овај начин утиче на свест младих људи који не препознају корупцију у свакодневном животу и врло често су део коруптивног ланца и/или његова важна карика.

“У истраживању које смо спровели са нашим младим корисницима дошли смо до закључка да млади људи не знају шта је то корупција, да корупцију изједначавају са давањем или примањем мита и да су врло често свесно део коруптивног ланца. Сазнања о корупцији добијају из медија и то на начин који њима није довољно јасан. Да бисмо решили проблем, или бар били део почетка његовог решавања, окупили смо младе људе да их едукујемо и информишемо на ову тему. Након 4 викенд тренинга, бираћемо 5 младих који ће писати блогове на ову тему на нашем сајту”, наводе из Удружења “Окулар” и наглашавају да им је циљ да свако научи како да препозна и коме да пријави корупцију.

Тренинге воде искусне практичарке омладинског рада и стручњаци из адвокатуре, све уз помоћ троје вршњачких едукатора који ће помоћи тренерима да тему приближе младима, тј. да говоре језиком који млади разумеју.

“Није ОК – препознај, пријави, победи корупцију” пројекат, подржан од стране Центра за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) у оквиру иницијативе “Грађани имају моћ”, кроз четири тренинга, еду кампању у медијима и текстове на блогу информише и едукује младе да није у реду дати/примити мито, учи их шта је корупција, како је препознати, “борити се” против ње, а уз практичну обуку на тренинзима и текстове на блоговима како да напишу тужбу и пријаве корупцију, како да се баве истраживачким новинарством и истражују коруптивне процесе на локалу.

“Тренинге ће водити адвокати са искуством на ову тему и искусне/и практичарке/и, пре свега, омладинског рада, пошто нам је циљ да едукујемо младе, а све то уз помоћ вршњачких едукаторки/а. Завршена су 2 тренинга, један на тему “Основа медијске писмености”, други на тему “Корупција има алтернативу”. За две недеље следи још један тренинг на тему како пријавити корупцију и написати тужбу, који ће, такође, водити докторанд на Правном факултету у Београду и директор Центра за демократску оријентацију, а затим и тренинг на тему асертивне комуникације”, наводе у “Окулару”.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x